Et kig på Google Analytics avanceret seg­men­tering muligheder

Jeg kommer til at gentage mig selv: Man skal aldrig undervurdere Google og deres evner. Jeg kigger her kort på nogle interessante muligheder med – jeg træder ind i et universe som er avanceret og dog på vanlig Google vis bliver gjort overskueligt gennem deres dygtighed!

Når man først har fået sat tracking koder på ens website så begynder opsamlingen af de data som kommer igennem den trafik som går gennem din hjemmeside. Efter kort tid kan man begynde at kigge på analyser af denne trafik – Hvormange kommer der? Hvorfra kommer de? Hvilke sider kan de lide? og så videre… Hvis man ikke lever af trafikken/de besøgende på ens hjemmeside er det jo ikke livsnødvendigt at have styr på det, men man kan ikke lade være med at blive lidt pirret af sådanne tal!

– hvad er det?

Da jeg idag åbnede min Google Analytics konto faldt mit blik på noget der hedder “avanceret segmentering”. Her er hvad jeg fandt ud af:

Regler bygget på en eller flere filtre – filtre som baserer sig på forskellige parametre. 

Når man opretter Avanceret Segmentering definerer man et segment udfra et filter – en "måling" eller en "dimension". Her en nogle eksempler:

Dimension baseret
Besøgende Besøgsvarighed
  Antal besøg
  By
  Antal besøg
  Dage siden sidste besøg
Trafikkilder Søgeord
Indhold Side
  Destinationsside
  Afslutningsside
E-handel Faktureringsby
  Produkt
Systemer Browser
  Browserversion
Målinger baseret
Brug af webstedet Nye besøg
  Sidevisninger
E-handel Mængden
Indhold Unikke sidevisninger
Mål Målkonverteringer i alt

Opsætning af “Ugentlig besøg” segment

Det er kun et udsnit af hvad der findes “filtre”. De kan kombineres med “eller” og “og”. Jeg har sat et segment op som er ret simpelt: Segmentet skal indeholde de besøgende som kommer på mit site med en frekvens på 7 dage. Her er opsætningen fra Google Analytics:

image

Man trækker simpelthen det filter man ønsker at anvende ind fra venstre side af skærmen. Det er hvad man kan se på det screenshoot der er ovenfor (derfor “fantom” blokken – jeg er ved at dragge “Dage siden sidste besøg” ind). Når det er kommet ind kan man sætte indstillinger for filteret! Jeg har valgt “Dage siden sidste besøg” og sat den til at være “Mindre end” 8 (dage). Tryk Gem segment – og voila! Segmentet kan anvendes!

Anvendelse af segment

Når man har gemt sit segment kræver det egentlig bare at man klikker på det! Så er det straks i brug og man ser resultatet her og nu! Lad mig komme med konkrete tal fra mit eget site:

  • Før: Jeg kunne se at jeg i en periode på ca. 1 månede havde 965 besøg. Hvad siger det?
  • Efter: Jeg aktiverede mit filter for “ugentlig besøg” og nu havde jeg i samme periode 933 besøg… Men disse besøg  var alle besøgende der kom forbi på ugentlig basis! Er det stamkunder? Eller er jeg bare dårlig til statistik!? :-)

En gradbøjning af løgn!

Alt sammen meget spændende, krævende og “farligt” – for som gamle matematiklærer fra folkeskolen sagde:

“Statistik er en gradbøjning af løgn”

Men sjovt er det – og Google har jo også banket en lille geschæft op omkring Business Intelligense, så helt ved siden af kan det ikke være at investere lidt engergi i at forstå tal!

US

2 thoughts on “Et kig på Google Analytics avanceret seg­men­tering muligheder

  1. Hejsa

    Interessant indlæg om Google Analytics og avancerede segmenter. Med de data du nævner, tyder det på at du har meget loyale brugere. Eller også har nærmest alle de besøg du har haft den seneste måned, været på dit site den seneste uge.

    De tal du omtaler er ikke så meget løgn i forhold til statistik, for det er jo ren og skær måling. Google Analytics Intelligence er det eneste sted hvor Google rent faktisk involverer statistiske modeller. Det er lidt langhåret at forstå, men heldigvis bliver det serveret så man ikke behøver at forstå alt det nørdede men bare får viden serveret :) Dejligt.

    Jeg har i øvrigt lige udgivet en bog om Google Analytics sammen med Morten Vadskær, så hvis nogle er interesseret i at læse mere, så kan de se på http://www.analyticsbogen.dk hvor vi også har en gratis light-udgave på 78 sider.

Leave a Reply