Apps vejen eller webapplikations vejen..?

Der er en del diskussion om hvilken vej der er den bedste – vejen eller webapplikations vejen. Hvordan kan man få software bedst ud på , platformene? Jeg giver her mine overvejelser om dette valg: Skal man distribuere sit software som en app eller som en webapplikation (website). Det er mine personlige tanker gjort efter en masse input fra artikler og fra hvad jeg går og hører i det daglige i mit arbejde med internettet.

Baggrundsviden

Smartphones, “pads”, tv-devices.

Apps er noget som jeg først rigtig stødte på i forbindelse med smartphonen “iPhone” fra Apple. Der blev introduceret en mulighed for at downloade og installere små programmer “apps” meget nemt. At det var meget nemt var fordi man bare skulle gå på (iTunes) appsStore og så browse eller søge efter hvad man nu savnede i sin telefon. For små penge – eller mange gange gratis, kunne man så på få øjeblikke have tilføjet sin telefon helt nye egenskaber. Det var noget som folk kunne forstå og lide, ikke så underligt: På en nem, hurtig og meget billig måde kunne man give sin telefon helt nye muligheder!

: “So ein ding muss wir auch haben…!”

Google kom hurtigt efter og siden har de to store på disse smartphone område kæmpet en kamp om at have flest apps, flest features og ja – være størst. Det har været godt for brugerne – idag er det blevet endnu nemmere og ja, med endnu flere features for hungrende smartphone brugere at nyde. Tag f.eks. Android platformen: Man kan installere apps fra telefonen gennem en “Market” app. Man kan scanne en “QR-code” og gå direkte til Android market for at installere en app. Man kan finde en app mens man sidder ved sin browser og leder på market.android.com efter en app. Det er nemt og ja, det bliver sikkert nemmere. Apps er blevet et begreb som alle kender.

Lidt historie..

Selv om apps tankegangen synes helt ny, så er det faktisk ikke det. På operativsystemet linux (f.eks. Ubuntu) har der eksisteret et software center hvor programmer, som i f.eks. Android market. Når man nu ser at der blomstrer med millioner af små apps så er det, efter min mening, samme positive bevægelse som var med til at give Windows liv i dagene hvor Microsoft Visual Basic blev udbredt til folk og gjorde det nemt at udvikle windows programmer. Dengang gjorde det at der kom millioner af små freeware og shareware programmer på markedet. Nogle få af dem fik stor succes og overlevede som store firmaer. Det samme sker nu. Jeg har tidligere skrevet en blog post om hvor mange penge der egentlig blev tjent på disse billige små apps: “Could an android apps make someone a fortune?”.

Apps, iTunes og Google Market – fordele og ulemper

Ulempen med apps er at de kan være forbudet med større omkostninger og at man ofte skal lave individuelle til hver alle platforme. En App til en iPhone/iPad/iPod kører jo ikke på en Android baseret device.

Ulempen ved webapplikationer (avancerede hjemmesider) er f.eks. at de typisk ikke kan så meget “native” med den device de afvikles på. Det har det ikke specielt godt med at blive afviklet “offline” og ja, er nok ikke så “sexet” som en app. De har den store fordel at de kan udvikles een gang og med få tilretninger nå alle platforme.

Der er også det med Apps at de går igennem f.eks. iTunes appstore og Google Market som er forbundet med både ulemper og fordele. Apple er kendt som værende, hvad skal man sige, strikse med hvad de mener hører hjemme i deres distributionscenter for apps. De tager også en procent del af den pris som en apps sælges for. Google tager også en procent den af de apps som sælges gennem Google Market.

Noget man jo ikke må glemme er at man ved at have en app på et sådant distributionscenter for applikationer jo får adgang til et enormt potentielt markede. Man får en standard måde at få kategoriseret, beskrevet, udbudt screenshoots, får ratings, bruger kommentarer og ja, alt det der handler om salg af software. Sådan noget skulle man eller selv implementere – og ja, det kan da være en udfordring og en resursekrævende opgave i sig selv.

Teknik

Der hvor jeg selv står har jeg kun et tyndt grundlag når vi kommer til konkret udvikling af apps. Jeg har prøvet at downloade udviklingsværktøjet til Android, som er baseret på eclipse udviklings platformen. Kodningen foregår i java som ikke er noget jeg arbejder med i det daglige. Ja, jeg fik lavet en “hello world” som kørte lokalt på en virtuel Android telefon, så det er som det første “kravl” fra et barn! Jeg vil derfor ikke vove mig ud i at udtale mig om dette. Det jeg dog kan sige er at der udover selve kodningen jo kommer godkendelse hos henholdsvis Apple og Google. Apple er nog det der er sværest – men i praksis tror jeg ikke det er noget problem. Iøvrigt mener jeg at det også koster noget at få udviklingsværktøjet til Apple , mens det der er gratis at få udviklingsværktøjet til Android.

Der sker dog også noget på det område, udviklingsværktøjer bliver nemmere at have med at gøre og jeg mener også at der eksisterer software der kan lave “cross compiling” så man kan kode een gang og så konvertere til andre platforme – men jeg gætter på at det stadig er krævende. Min vurdering er at man skal være relativt dedikeret app udvikler hvis man skal have en reel chance for at lave noget som har en chance i konkurrencen med andre apps. Jeg vil derfor anbefale at købe sig til at få udviklet noget…

Konklussion

Den korte: Det afhænger af opgaven, budgetet og ambitionerne.
Den lidt længere: Det er måske som med hjemmesider, alle kan lave en men den bliver også derefter. Lad de professionelle gøre det og køb dig til viden og ekspertise hvis der er tale om noget der har et seriøst formål. Jeg gætter også på at det handler om at forstå at når man først har stukket hovedet ind på app området så har man også sat et aftryk i folks erindring, så hvis man fejler første gang tror jeg det er usansynligt eller kræver stor indsats at genskabe tilliden til at man kan levere noget relevant til folk. Træd varsomt, eller lav mindre projekter som man bevist ikke er ambitiøs med.

Har du erfaringer eller kommentarer vil jeg meget gerne have at du skriver dem her! På forhånd tak!

/Sten Hougaard

US

3 thoughts on “Apps vejen eller webapplikations vejen..?

  1. Hej Jørgen,

    Jo – man kan godt tjene penge på webapplikationsvejen. Det foregår så bare på “normal” internetside handelsmåde. F.eks. kunne man kræve at man betalte et beløb når man registrede sig, for at få adgang.

    Tænk webapplikationsvejen som en hjemmeside vej. Webapplikationer er lavet i HTML og arbejder på data serveret fra en webserver. Derfor er det “bare” som normalt når man laver yderlser gennem hjemmesider – hvilket jo er ja, det grundlag som de fleste internet transaktioner nok stadig går.

    /Sten

Leave a Reply