Lav stop-motion film med din iPad

Min familie har fra min far side altid optaget film, min far optog smalfilm og dem er jeg meget glade for nu. Det var sort-hvid men det gjorde ikke oplevelserne mindre gode, nu her 40 år senere. Min storbror og jeg har haft mange gode timer der relaterer til smalfilm – vores far lærte os hvordan vi planlagde, optog, redigerede og fremviste smalfilm. Vi fik lavet små film og evnen til at tænke i billeder har jeg nydt godt af siden.

Næste generation bruger selvfølgelig en computer

Nu er det så min tur til at give bolden videre! Jeg skal have lært min datter glæden ved at kunne lave film. Hun er allerede glad for at fotografere og hun har faktisk skudt nogle rigtige skud! Se f.eks. dette billede:

Et ganske godt billede taget af min 6 årige datter

Måske fordi det er taget af en lille pige og ikke af en voksen er der et andet udtryk i personens ansigt.

iPad app –

app til iOS StopMotion Recorder

Jeg har prøvet forskellige apps til at lave /stopmotion med og har fundet en til 6 kr (!) som hedder StopMotion Recorder.

Prisen er da værd at nævne:

Hvor ellers finder man legetøj til 6 kr?

Appen fungerer på mange iOS devices: iPod, iPhone og iPad, så hvis du er så heldig at du har en af disse enheder så kan du jo købe og installere den gennem iTunes/appstore.

Den er meget simpel at anvende: Man starter den, klikker på den røde optag knap og hver gang man så berører skærmen tages der et billede. Så er det bare at stille noget op foran iPad’en og “flyt-klik”, “flyt-klik”, “flyt-klik”…. indtil scenen er er færdig.

Når man er færdig med at optage kan man redigere i filmen og senere gemme den til iPad’ens filmstrimmel eller eksportere den til YouTube, Facebook, Twitter, flicker eller e-mail. Man kan også lægge musik bag og andre relevante ting (læs selv på iTunes/appstore).

Anitas første “rigtige” stop-motion film lavet vha. StopMotion Recorder appen.
Gode råd – mød: “Trial and error”

Hvis du skal igang med at optage er det vigtigt at vide hvad der er indenfor kameravinklen og hvad der er udenfor. Jeg har selv fundet en løsning som dog ikke lykkedes 100% på den video Anita har lavet og som kan ses ovenfor (via YouTube). Løsningen er at sætte et par sytråde udfra hvor iPad’en stod – så var de nemt at se hvornår man var inde og ude af kameraet… Som det ses så blev jeg dog lidt snydt og de to snore var placeret INDE i selve billedefelter – men den fejl begår vi så ikke igen!

Det er jo ikke optimalt, men så sørger jeg bare for at tage den snak med min datter:

Trial and error:
Man kan godt lære af sine fejl, og det er okay at lære af fejl
– ingen fejl, intet nyt lært!

Et godt råd, når man som barn skal for at undgå at få billeder af ens hænder er at sige et ord for de to ting man gør: “Flyt” (når man ændrer på scenen) og “Klik” når man trykker og får lyd feedback fra app’en.

Nu er det snart min datters tur – og jeg glæder mig til at se hvad hun selv synes skal animeres. Jeg vil endnu ikke købe en iPad til hende, en telefon er også for tidligt, men en iPod som også erstatter hendes lille 99 kr mp3 afspiller er vores valg. Da StopMotion Recorder også dur til iPod, ja, så kan hun lave film selv med hendes egen iPod (når hun får den).

Billeder fra location

Opstillingen er parat og optagelserne er igang

Sådan ser det ud fra "fotografen"

Relavante steder
US

3 thoughts on “Lav stop-motion film med din iPad

Leave a Reply