Kend din Mac – Billedefremviseren

Billedefremviseren i OSX

Din Mac kan rigtig mange ting uden at du skal ud og købe ny software til den. Jeg er skiftet til Mac for ikke så længe siden og har inden da været inkarneret Windows bruger. Der er derfor ind imellem en række ting som jeg enten ikke ved at man kan, hvordan man gør det på en Mac eller at man kunne gøre det. Idag vil jeg skrive lidt om .

Billedefremviseren – document viewer, burde den måske hedde

Når du skal arbejde med simpel billedefremvisning så er programmet Billedefremviseren rigtig godt. Det kan aktiveres på flere forskellige måder. Enten starter du med filen (dokumentet) du vil se, eller du starter Billedefremviseren op og finder dokumentet du vil kigge nærmere på.

Via – ⌘+Mellemrum og tast “Bill..”

Start billedefremviser ved at trylle ⌘+Mellemrum og skriv så Billed og tryk enter

En af de måder hvor man kan starte billedefremviseren er ved at bruge en anden rigtig fed ting – Spotlight. Den starter man ved at trykke ⌘+Mellemrum så er det bare at begynde at skrive billedefremviser og ja, når den selv foreslår den så tryk Enter.

Via Finder (OSX stifinder)…

Når du i Finder har fundet et billede kan du også bare trykke mellemrum, så får du et hurtigt preview og i højre hjørne er en Åben i billedefremviseren.

Åben hurtig visning i billedefremviseren med eet klik

Den indbyggede preview af dokumenter er faktisk også ret nyttig. Jeg synes den er hurtigere end hvad jeg har oplevet på Windows, og ja så kan den vise rigtig mange forskellige filer. F.eks. synes jeg at preview af word filer er væsentlig hurtigere end at skulle starte word op og se dokumentet.

Nye fra clipboard

Hvis man tager et screen shoot f.eks. med den indbyggede funktion til det (f.eks. ⌘+Ctrl+Shift+4 for at udvælge et udsnit af skærmen at tage screen shoot af) så kan man bare trykke ⌘+N (for Ny) og voila, man har billedet på clip board som nyt billede.

Muligheder i billedefremviseren

Billedefremviseren er ikke bare en preview app – den kan rigtig mange ting som er praktiske når man arbejder med billeder. Man kan redigere, dele (facebook, twitter, flickr m.fl.), udskrive og arbejde med meta data.

Metadata – vis info ⌘+I

Meta data

Via “Vis info” er der mængder af værdifulde meta data gemt i billederne, f.eks.:

  • Generelle informationer

  • GPS data vist på kort direkte i billedefremviseren

  • EXIF meta data – her finder vi mange tekniske data om billedet (brændvidder, blænde og eksponeringstid)

  • Mulighed for at knytte nøgleord/tags der gør det muligt nemt at finde billedet i finder. Jeg har f.eks. tagget billedet “Drone” og søger her nedenfor på drone.

Jeg finder et tagget billede i finder

Billede redigering

For at redigere et billede i billedefremviseren skal man bare trygge på blyanten i kassen lige til venstre for søgefeltet i programmet: Rediger billede

Så åbner der sig en række meget praktiske og basale redigeringsmuligheder. F.eks.:

  • Mulighed for at ændre på Eksponering, kontrast, glanslys, skygger, kurver, mætning og skarphed

  • Mulighed for at indsætte talebobler eller tænkebobler

  • Indsæt pile, afmaske, streger, cirkler med mere

Jeg bruger det dagligt i mit virke som webudvikler fordi det er så praktisk indrettet og hurtigt.

Vis forstørrelsesglas `<

Ikke en af de mest anvendelige funktioner, men nærmere en lille gimmick. Man kan jo også altid zoome ind og ud i billedet via ⌘++ og ⌘+-

Forstørrelses glas

Konklusion: Meget praktisk og anvendeligt

Jeg synes at jeg kan nå langt med Billedefremviseren og ja, bruger den som nævnt i mit daglige virke som webudvikler. Det er generelt for OSX at der er rigtig mange medfølgende gode programmer. Mange Mac brugere sætter sig dog ikke ind i alle disse muligheder (måske har de bare ikke brug for dem). Personligt har jeg sat mig for at udnytte OSX til det yderste og det glæder mig at se at der er noget at komme efter i de medfølgende apps.

US

Leave a Reply