TDC giver nyt liv til Blockbuster

Der var engang hvor man gik ned i en butik og lejede en video for 45 kr når man skulle se en film. Hvis man ikke havde en VHS afspiller kunne man også leje en moviebox. En moviebox kunne det aller mest nødvendige: Afspille, spole frem og tilbage og måske pause filmen (typisk med rigtig dårligt still billede mens der var pause). Der var ikke noget med at hoppe lidt frem, der var sikkert heller ikke noget med at skulle spole samtidigt med at man så filmen og slet ikke slowmotion.

 

Stædighed og uvidenhed
i ledelsen dræbte Blockbuster

Anyway, dengang var den bedste udlejer (sådan overordnet set) et firma der hed Blockbuster. De havde de flest og nyeste film, og lå typisk i de større byer i de fleste vestlige lande, inkl. Danmark. De troede fuldt og fast på at der altid ville være et marked for udlejning af DVD og VHS film. De var slet ikke parat til at gå ind i udlejning af film digitalt over internettet og sov i den grad i timen. Det kostede dem livet.

TDC ser en forretning i Blockbuster branded

I januar 2014 køber TDC så de danske rettigheder til Blockbuster-navnet. Jeg stødte første gang på deres service i går, hvor jeg bemærkede deres app i mit Samsung TV’s app afsnit.

Blockbuster DK app i Samsung TV

Blockbuster DK app i Samsung TV

Blockbuster DK hedder den app som findes til Samsung TV. Den er en del af den tilstedeværelse som Blockbuster film servicen har, så man kan se film her:

  • På smart TV – via apps kan man se film direkte fra sofaen
  • I Browsere via http://blockbuster.dk/
  • I mobile enheder via Apps: Android og Apple IOS
  • Playstation

Der er jo ingen tvivl om at Blockbuster DK konkurrerer med andre streaming tjenester så som Netflix og Viaplay og HBO Nordic med flere. Disse tjenester har dog abonnement så man betaler en fast månedlig beløb og derefter frit kan se så mange film som man magter. Blockbuster DK derimod har intet fast månedligt abonnement men har til gengæld betaler du for hvad du ser. Det er jo tro imod den oprindelige Blockbuster forretningsmodel, og ja, det er lidt en smags sag om man foretrækker den ene eller den anden måde at betale for hvad man ser.

Det giver en vis frihed…

Hos os har vi Netflix – vi har nydt den frihed det giver at man bare kan starte en film når man måtte have lyst uden at skulle overveje om man vil bruge et beløb på at udfylde tiden med noget underholdning på en skærm. Der er så den udfordring med Netflix (Danmark) at man ikke får de nyeste film. Det er jo noget som jeg finder et mindre problem, for man er jo bare relative bagud – altså de film og serier man har mulighed for at se er jo nye i forhold til der hvor man er. Ja, der er jo en eller flere nyere sæsoner frigivet i USA, men der ligger jo stadig måske 12 afsnit af de ældre sæsoner i DK.

TDC har i Blockbuster DK de nyeste film til leje, lidt som Apples iTunes. Når film kommer på DVD så kommer de på iTunes til køb for omkring 139 kr og til leje for ca. 39 kr. Det gælder også for Blockbuster DK – du kan købe eller leje.

Det er nok i virkligheden iTunes som Blockbuster DK kommer til at kæmpe imod. ITunes er for Apple brugere rigtig fin og giver nogle fordele hvis man f.eks. har iPhone, iPad, Mac og Apple TV (og mange Mac brugere er tro imod Apple og køber deres udstyr alle steder). Der hvor Blockbuster har en fordel er måske at man ikke behøver at have Apple udstyr de steder man vil se film.

Sådan kommer du igang

Inden du kan begynde at leje film skal du lige have oprettet en bruger. Det kan du gøre enten med e-mail og kodeord eller som med Spotify oprette en bruger med din Facebook bruger. Det er en smags sag om man gør det ene eller det andet.

3 gratis film

Når du har oprettet dig som bruger studser du måske over at du ser ud til at have lejet 3 film. I browser versionen af Blockbuster DK er det ikke tydeligt at der er tale om 3 gratis film, men på iPad appen er der et “GRATIS” badge i bunden af filmen der tydeligt viser at der er tale om gratis film. Hos Blockbuster har man også et klippekort, hvor man for 99 kr kan købe 3 klip, hvilket så bringer prisen for premiere film ned på 33 kr/stk.

Login issues for Facebook bruger

Jeg oprettede en bruger med Facebook, det gik nemt og smertefrit i min browser. Da jeg så skulle prøve at se en film på mit TV var jeg lidt lost. Der kan man nemlig ikke logge på med Facebook… De skriver:

Har du oprettet din BLOCKBUSTER profil via Facebook.. kan du lave en ny på www.brockbuster.dk/nulstil

Øh, kan jeg lave en ny bruger? Hmm.. der skal vist lige arbejdes lidt med den formulering. Jeg kunne dog via min profil på Blockbuster.dk gøre noget lignende og fik så tilsendt et nulstillings link. Man skal også lige vide at brugernavn er e-mail adressen. På TV kommer også en PIN kode, som man kan bruge som en slags børnelås. Det er nemlig muligt at tilknytte betalingskort og ja, hvis man har mindre børn så kunne man godt forestille sig at en week-end hvor børnene får set nogle film kunne blive lidt dyr.

 

Jeg prøver at se “Treasure Island” – i browseren

En af de film som jeg fik gratis med var “Treasure Island”, den blev så forsøgskanin til dette blog indlæg.

Jeg startede ud på blockbuster.dk og ville først starte filmen der. Jeg brugte Google Chrome, men efter 5 minutter er filmen stadig ikke begyndt at spille!

Nå, men det kunne jo være et eller andet browser specifikt – jeg prøver i Safari. Efter at have logget ind møder jeg så pudsigt nok en anbefaling om at skifte til Google Chrome (!).

Blockbuster.dk anbefaler at jeg skifter til Google Chrome

Blockbuster.dk anbefaler at jeg skifter til Google Chrome

Jeg prøver nu alligevel at gå videre, og må så også lige godkende at Safari bruger “ViewRight Web Player” tilbehøret. SÅ begynder min film endelig. Det undrer mig dog lidt at den afspilles som et embedded video element. Der er en klodset hvid kant omkring (man kunne i det mindste “slukke lyset”, lave sort baggrund) og alle kontroller til afspilning vises permanent i bunden af filmen (kunne godt skjule sig automatisk). Det virker alt sammen lidt ufærdigt og ikke på samme høje brugergrænseflade niveau som f.eks. Netflix’s browser visning. Jeg skal dog sige at fuldskærm visningen virker fint, og det er nok også der at man typisk vil se film.

UI er ikke færdigt og langt fra perfekt

UI er ikke færdigt og langt fra perfekt

Jeg ser nu at der er et “BETA” under BLOCKBUSTER logoet – så disse ting bliver forhåbentlig bedre når den går ud af beta mode, og det forklarer også den uprofessionelle fremtræden www udgaven har. Der vil nok også komme flere muligheder i afspilleren: Slå undertekster fra, skifte farve på undertekster, vælge sprog og så videre som jeg er vant til at man kan på Netflix.

Nu til IOS Appens afspilning af filmen

Så pauser jeg filmen i browseren på afspilningstidspunktet: 12.01. Nu er jeg spændt på hvordan Blockbuster IOS appen så gør det muligt for mig at se videre. Det er jo noget som Netflix udmærker sig ved – den ved altid hvor langt du nåede på en af de andre devices, når du fortsætter med at se en film et sted.

Det gik desværre ikke… En teknisk fejl opstod, måske fordi jeg er på en beta version af IOS (IOS 9). Jeg prøver at installere Blockbuster appen på min datters IOS 8 ipad. Det hjalp! Nu kunne jeg starte filmen op på min iPad og det så jo ganske fint ud. Filmen startede dog fra starten, og jeg fik ikke mulighed for bare at fortsætte hvor jeg var nået til (i min visning på browserversionen af blockbuster.dk). Det er sådan noget som trækker ned. Havde jeg sammenlignet med at skulle se filmen via en lejet movieboks i gamle dage var dette klart en forbedring, men når jeg sammenligner med de andre muligheder der findes hos konkurrenterne så er dette ikke bestået, kære TDC!

Blockbuster iPad screenshoot

Blockbuster iPad screenshoot

Lad os se om TV Appen spiller

Sidste sted hvor jeg vil afprøve Blockbuster DK er på min Samsung smart TV. Det var jo der at jeg blev mindet om at TDC havde bygget en ny film tjeneste op omkring fortidens video udlejningsgigant Blockbuster, og det er nu spændende at se hvor langt de er nået der…

Jeg finder filmen under lejet film og klikker mig ind for at starte den. Den starter fra starten, som den gjorde det på min iPad – historik om at jeg faktisk havde set de første 12 minutter er glemt eller ubekendt for denne app, selv om jeg er logget på med den samme bruger.

Jeg er nu spændt på hvordan deres leje model er: Har jeg ret til at se filmen de næste 24 timer? Eller har jeg ret til at se hele filmen i bidder, så lejen først udløber når jeg har set hele filmen? Det er sikkert naivt at der er en sådan fin service, faktisk har jeg aldrig oplevet det nogen steder at udlejeren i den grad sætter sig ind i brugerens faktiske oplevelse og anvendelse af deres service.

Konklusion: Et skridt i den rigtige retning

Jeg tillader mig at tage ja-hatten på, og ser denne tjeneste som et halv fyldt glad. Det er trods alt sin sag at skulle starte op og lande i et service og kvalitetsniveau som konkurrenter som f.eks. Netflix har brugt år på at nå. Jeg synes dog at der er noget lidt underligt i at TDC laver sådan en streaming tjeneste – de har jo også YouSee Play. Jeg kan godt se mig leje film her – nok primært dem til 1 kr, for jeg synes at 39 kr for en film er for dyrt. Dog kan jeg også godt se at hvis min datter ønsker at se nye film, som f.eks. “Skammerens datter”, så kunne jeg måske godt kaste 39 kr efter den.

Jeg synes at TDC skal prøve at bygge på tjensten og gøre den kendt for god service og gode features. Alt andet lige må det være nemmere for dem at udvide sådan en mindre tjeneste – f.eks. kunne man gøre det muligt at give en film som gave, måske kunne de også gøre det muligt at man kunne se hvem i ens sociale netværk der har set en film osv. (det har de jo også på den andre tjenester)..

Men god vind – og jeg kan godt anbefale Blockbuster DK, om ikke andet så som en niche service i ens dagligdag.

US

Leave a Reply